Wat is een poolstof?
Poolstoffen zijn meubelstoffen met een richting of een vleug. Deze stoffen vertonen vaak een ‘schrijfeffect’ door de ligrichting van de pool. Hoe hoger de pool, hoe meer dit effect zichtbaar is. Er zijn 3 soorten poolstoffen:
1
Velours stoffen
Veloursstoffen kunnen geweven of gebreid zijn en voelen altijd zacht en vol aan. Ze zijn perfect voor meubels die veel gebruikt worden. Velours stoffen kunnen verschillende hoogtes hebben qua pool. De hoogte van de pool bepaalt de mate van drukgevoeligheid.
2
Chenille stoffen
Chenille is een garensoort die geweven of gebreid wordt in een doek. Het woord ‘chenille’ komt uit het Frans en betekent ‘rups’, vanwege de gelijkenis met dit insect. Chenillegarens worden in de ketting- en/of inslagrichting verwerkt. Chenille stoffen zijn zacht en hebben veel volume.
3
Microvezelstoffen
Microvezels kunnen ook geweven of gebreid zijn. Ze bestaan uit zeer kleine vezels die dicht op elkaar staan en met een hoge dichtheid worden verwerkt. Daardoor zijn microvezelstoffen sterk en geschikt voor intensief gebruik in huis.
Een optisch kleurverschil: wat houdt dat in?
Als de pool van een stof plat gaat liggen, ontstaat er een optisch kleurverschil. De stof ziet er anders uit waar de pool plat ligt dan waar de pool in zijn originele positie blijft. Dit kan leiden tot lokale kleur- of glansverschillen, bekend als de ‘zitspiegel’. Deze verschillen zijn inherent aan het product en kunnen niet volledig worden vermeden.
Wat veroorzaakt een platliggende pool?
Als de pool van een stof plat gaat liggen, ontstaat er een optisch kleurverschil. De stof ziet er anders uit waar de pool plat ligt dan waar de pool in zijn originele positie blijft. Dit kan leiden tot lokale kleur- of glansverschillen, bekend als de ‘zitspiegel’. Deze verschillen zijn inherent aan het product en kunnen niet volledig worden vermeden.
Onze meubelstoffen worden altijd op rol geleverd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het gelijkmatig verdelen van druk tijdens het oprollen om platliggen van de pool zoveel mogelijk te voorkomen. Omdat externe factoren op de buitenzijde van de rol druk kunnen veroorzaken, verpakken we de stoffen meestal in bubblewrap of een doos.
Hoe herstel ik de pool naar zijn oorspronkelijke staat?
De pool komt vaak vanzelf terug nadat de stof is uitgerold en de druk verdwijnt. Dit kan 1-2 dagen duren. Als drukpunten zichtbaar blijven of er is geen tijd is om te wachten, adviseren we om de stof te borstelen.
Het borstelen van de stof:
Velours stof
Gebruik een speciale borstel voor velours.
Borstel voor een beter resultaat altijd een groter oppervlak.
Intensief borstelen in alle richtingen en houd of zet de stof goed vast voor spanning.
Vooral geschikt voor gestoffeerde meubels.
Chenille en microvezel
Gebruik voor chenille en microvezel een zachte borstel
Borstel voorzichtig met een geschikte borstel (bijv. een schone schoenenborstel) tegen de poolrichting van de stof in en daarna met de poolrichting mee. Herhaal dit proces meerdere keren en borstel een groter oppervlak dan alleen het drukpunt of de streep voor het beste resultaat.
Bij duidelijke of diepe strepen, herhaal het borstelen met tussenpozen en laat de stof rusten tussen behandelingen door. Zo krijgt de pool de kans om terug te keren naar zijn originele positie.
Het stofzuigen van de stof:
Het stomen van de stof:
Preventie van optische afwijkingen tijdens meubelgebruik
- Wekelijks voorzichtig stofzuigen met een meubelmondstuk op een maximale zuigkracht van 500 watt. Let op: een hogere zuigkracht kan de stof sneller verslijten.
- Verwijder grove vervuiling zoals kruimels direct.
- Als het meubel een wasbare losse hoes heeft, was dan altijd de gehele stoffering om verschillen in uiterlijk en kleur na het wassen te voorkomen.
Hoe verwijder ik een zitspiegel?
- Als er een zitspiegel zichtbaar is, kan de stof worden geborsteld met een kledingborstel.
- Borstel eerst op de plaats van de zitspiegel in alle richtingen en zet daarna de pool terug in zijn oorspronkelijke positie.
- Borstel vervolgens het volledige zitvlak op dezelfde manier.
- Als de zitspiegel niet verdwijnt met een kledingborstel, kunt u een schoenenborstel proberen met zachte korte haren. Gebruik deze borstel alleen voor dit doel om kruisbesmetting te voorkomen. Dit is een hardere borstel, dus borstel voorzichtig!
Shading is geen optische afwijking
Shading wordt soms verward met optische afwijkingen, maar dit is anders. Het ontstaat wanneer de vleug van de stof in een andere richting is verwerkt op het meubel, wat visuele verschillen tussen verschillende panden of elementen veroorzaakt.
We geven een voorbeeld:
Wanneer u rond de bank loopt, kunt u subtiele kleurverschillen opmerken. Het zijpaneel kan bijvoorbeeld iets anders van kleur lijken dan het zitgedeelte. Dit wordt beïnvloed door de richting waarin u naar de vleug van de stof kijkt. Als de stof er hier donkerder en dieper uitziet, kijkt u mogelijk tegen of in de vleug aan. Kijkt u daarentegen met de vleug mee, dan lijkt de kleur lichter en vlakker. De manier waarop het licht op het meubel valt, kan dit effect versterken. Als het licht in de vleug valt, wordt het sterker geabsorbeerd, waardoor de stof donkerder lijkt. Als het licht met de vleug mee schijnt, wordt meer licht gereflecteerd, waardoor de stof lichter lijkt.
Stoffeerders proberen doorgaans de stof zoveel mogelijk in één richting te stofferen, maar dit betekent niet dat alle elementen van een meubel in dezelfde richting worden gestoffeerd. Bijvoorbeeld, bij een hoekbank waarbij een element loodrecht op andere elementen staat, wordt de stof zo verwerkt dat de vleug na assemblage over het hele meubel in dezelfde richting ligt.