meubelstoffenonline.com - onderhoud kunstleer

Onderhoud kunstleer

Algemeen schoonmaakadvies

Voor het reinigen en onderhouden van kunstleer is er een algemeen advies, onafhankelijk van de samenstelling van het kunstleder.

Regelmatig afnemen met een schone vochtige doek. Gebruik hiervoor gedestilleerd water of gekookt water in verband met kalkaanslag.

Gebruik een neutrale zeepoplossing in combinatie met lauw warm water om te onderhouden en reinigen. Dit voorkomt aantasting van het kunstleder door huidvetten en andere verontreinigingen en bevordert de duurzaamheid.

Bij sterke vervuiling kun je bovenstaande acties herhaaldelijk uitvoeren.

Algemene tips

Je hebt langer plezier van je bekleding als je goed denkt om de onderstaande punten:

  • Gebruik geen oplosmiddelen, chloor, polijstmiddel of chemische reinigingsmiddelen, deze zullen het kunstleer onherstelbaar beschadigen.
  • Vermijd scherpe voorwerpen die krassen of scheuren kunnen veroorzaken zoals: pennen, naalden en dierenpoten.
  • Pas op met tijdschriften en drukwerk. Deze kunnen kleurstof afgeven en slecht of niet te reinigen vlekken achterlaten.
  • Pas op met jeanskleding. Zeker bij nieuwe jeanskleding is er een groot risico op vlekvorming (waas) op je bekleding.

Vlekken verwijderen

Vlekken dien je altijd eerst zo snel mogelijk te deppen (vloeistof) met een zachte doek of weg te scheppen (vaste stof) met een lepel. In de meeste gevallen kunnen vlekken uit bovenstaande vervolgens verwijderd worden met behulp van een schone vochtige doek.

Vetvlekken/watergedragen vlekken

Direct met een schone doek en lauw warm water reinigen. Eventueel in combinatie met een neutrale zeep.

Kauwgom of lijmvlekken

Het overtollige met een achterzijde van een mes voorzichtig verwijderen. De rest bevriezen met bijvoorbeeld een zakje ijsklontjes en vervolgens de bevroren restjes voorzichtig wegschrapen. Eventueel met warm water en een (neutrale) zeepoplossing nabehandelen.

Ballpoint/inkt

Hiervoor zijn commerciële middelen verkrijgbaar. Echter goed de handleiding op het product lezen of het geschikt is voor kunstleder.