Meubelstof reinigen en onderhouden

Zorg jij goed voor je meubels?

Schoonmaak en onderhoud

Elke (meubel)stof vraagt om correct en frequent onderhoud. Bij dagelijks gebruik kunnen er altijd vlekken ontstaan. Daarom is het essentieel om onmiddellijk actie te ondernemen.

Het reinigen van een stof kan in veel gevallen vergelijkbaar zijn, maar sommige stoffen zijn gevoeliger dan andere. Waar komen deze verschillen vandaan?

Soort garen
Soort kwaliteit
Samenstelling
Soort behandeling
Soort bekleding

Hieronder geven wij een aantal algemene onderhouds- en reinigingsadviezen die je voor al onze kwaliteiten meubelstof kunt gebruiken.

Algemeen onderhoud

Stofzuig je meubelen regelmatig om te voorkomen dat de stof nog meer vuil aantrekt. Gebruik daarom een meubelzuigmond en stel de zuigkracht in op maximaal 500 watt. Dit voorkomt slijtage van de stof.

Borstel je meubels regelmatig met een schone meubel- of textielborstel.

Grover vuil zoals (huisdieren)haren en kruimels direct verwijderen. Te veel vuil in combinatie met bijvoorbeeld vet of zweet kan leiden tot hardnekkige vlekken.

Draai indien mogelijk de kussens van het meubel regelmatig om. Deze rotatie zorgt voor een all-over gebruik waardoor je kussens lang mooi blijven.

Schoonmaken

Vlekken verwijderen

Verwijder vaste stoffen onmiddellijk met een lepel of ander stomp voorwerp. Ga voor vloeibare vlekken direct door naar de volgende stap.

Maak een badstof handdoek (katoen) nat met lauw water, wring hem goed uit en leg hem op de vlek. Let op: Niet wrijven en geen druk uit oefenen! Anders kun je lichtere vlekken maken door over het textiel te wrijven, in feite kunnen de kleurstoffen op dat gebied worden verwijderd.

Laat de handdoek minimaal 24-48 uur op de vlek liggen. De handdoek zal het vuil absorberen. Controleer niet te snel want een onderbreking stopt het proces.

Verwijder de handdoek pas na 24-48 uur. Laat de stof en ook de handdoek volledig drogen.

Als de vlek nog steeds zichtbaar is kun je bovenstaande stappen herhalen.

Mocht je nog niet het gewenste resultaat hebben behaald, neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor meer advies. Elk aanbevolen reinigingsproduct moet altijd eerst op een minder zichtbare plaats worden uitgeprobeerd.

Was instructies

Sommige meubels hebben wasbare, afneembare hoezen. Was de hoezen altijd binnenstebuiten en het liefst allemaal samen. Zo voorkom je kleurverschillen na het wassen.

Droog de hoezen niet in de wasdroger of aan de waslijn, maar leg ze na het wassen direct licht vochtig terug op de kussens. De stof zal geleidelijk drogen en zich aanpassen aan de juiste vorm van de kussens en de meubels.

Houd je altijd aan de wasvoorschriften van de stof. Gebruik nooit een hogere temperatuur, lager is geen enkel probleem.

Door deze adviezen op te volgen krijg je een schoon en goed onderhouden meubelstuk.

Preventieve maatregelen

Vermijd scherpe voorwerpen op je meubel om beschadiging van de stof te voorkomen, zoals sleutels, scherp speelgoed of sieraden.

Laat je huisdier niet op je meubelen zitten of liggen. Hun scherpe nagels kunnen beschadigingen veroozaken.

Als je een lus of losse draad ziet, duw deze dan met een stomp, dun voorwerp terug in de stof. Niet trekken of snijden: dit vergroot de schade.

Spijkerbroeken, vooral als ze nieuw zijn, kunnen afgeven op de stof door lichaamswarmte. Deze verkleuring is blijvend en kan niet worden verwijderd. Lichte en medium kleuren zoals wit, ecru, zand en taupe zijn bijzonder gevoelig voor dit soort problemen.

Plaats het meubel nooit in direct zonlicht. Zonlicht verkleurt de stof.

Gebruik geen geurverfrissers op de stof. Deze kunnen een zichtbare chemische reactie op je meubels veroorzaken.

Stofgerelateerde reiniging en onderhoud

Neem bij specifieke vlekken contact op met een gespecialiseerd bedrijf dat het probleem wellicht kan oplossen. Probeer het aanbevolen reinigingsproduct in ieder geval altijd eerst uit op een minder zichtbare plek.