meubelstoffenonline.com - pluizende meubelbekleding

Pluizende meubelbekleding?

Juiste materiaalkeuze

Heb je ooit last gehad van pluisjes op je zitmeubels? De kans is aanwezig dat dit later opnieuw voorkomt. Pluizen is een inherent onderdeel van een huishouden, tenzij je de onderstaande oorzaken aanpakt. Als dat niet mogelijk is, kies dan voor een stof die niet snel pluist.

Wat is pluizen nu eigenlijk?

Kleine stofballetjes beginnen zich te vormen aan het oppervlak van je meubelbekleding. Ze nemen toe in grootte en het worden er steeds meer. Dit staat bekend als pluizen. Het komt vaak voor bij meubelstoffen en is in principe geen reden tot zorgen. Naast deze balletjes zul je ook wel eens kleine pluisjes tegenkomen. De voornaamste oorzaak van pluizen is wrijving. Hierdoor hechten overtollige vezels zich aan elkaar en aan het oppervlak. Elke vorm van pluizen kan worden verwijderd zonder dat dit nadelige gevolgen heeft. 

Goed onderhoud

Het voorkomen van pluizen begint bij goed onderhoud vanje bank of meubelbekleding. Je dient regelmatig het huisstof te verwijderen dat zich hecht aan je bank of stoel. Gebruik hierbij het juiste opzetstuk van je stofzuiger. Zet niet te veel kracht bij het stofzuigen, anders kan je meubelbekleding beschadigd raken (losrakende vezels). Gebruik nooit een kleefroller om stof of haren te verwijderen; dit zorgt ervoor dat de vezels van de bekleding overeind gaan staan, wat het pluizen verergert. 

Externe oorzaken van pluizen

Als je de oorzaak van het pluizen niet kunt achterhalen, blijf je last houden van de pluisballetjes op je bank. De meest voorkomende oorzaken zijn huisstof, kussens, (fleece) plaids, sportsokken, haren, enzovoort. Neem de bron van de externe vezels weg en het pluizen zal steeds minder worden.

Geen huisdieren op het meubilair

Huisdieren vormen een andere belangrijke factor bij het ontstaan van pluizen. Ze hebben een vettige huid en vacht waardoor haren en huisstof zich sneller hechten aan je meubelbekleding, die vervolgens gaat pluizen. Houd, voor zover mogelijk, huisdieren dus van de bank af. Huisdieren komen in de rui, waarna de haren zich hechten aan je zitmeubels. Stofzuig grondig zonder de meubelbekleding te beschadigen. Als dit niet het gewenste effect heeft, verwijder de haren dan voorzichtig met een vochtige katoenen doek of een speciale haarborstel. Gebruik nooit een kleefroller. 

Luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid verergert het ontstaan van pluizen, omdat dit ervoor zorgt dat synthetische materialen statisch geladen worden. Dit zorgt ervoor dat de bekleding haren, stof en andere vezels aantrekt. Deze hechten zich vervolgens aan de pluisjes. Door de vochtigheidsgraad op peil te houden, voorkom je dat je meubelbekleding statisch wordt.